Warto przyjechać do Krakowa i zobaczyć najważniejsze budowle jak Wawel, Barbakan czy Sukiennice. Będąc w Krakowie, trzeba pójść na Rynek Główny i posłuchać hejnału z wieży mariackiej, a potem odwiedzić dawną dzielnicę żydowską – Kazimierz. To niesamowicie klimatyczne miejsce, pełne pięknych uliczek i kamienic, a także restauracji z niebanalną kartą menu. W całym mieście znajdziemy liczne kawiarnie, bary i restauracje dające miłośnikom dobrego jedzenia mnóstwo kulinarnych doznań. Co warto zjeść w Krakowie?
Jaką kuchnię znajdziemy w Krakowie?
Krakowskie restauracje zachęcają różnorodnością, a tradycyjna kuchnia miesza się tu z kulinarnymi nowinkami, tworząc potrawy zaliczane do modnego dziś określenia kuchnia fusion. Wchodząc do jednej z licznych restauracji na Kazimierzu, cofamy się w czasie o kilka stuleci i jesteśmy gotowi spróbować smakołyków, które jadano dawniej. Cała gastronomia w Krakowie czerpie pełnymi garściami z wielu kultur, ale jeśli chcemy poznać kuchnię żydowską – Kazimierz to zdaniem wielu bywalców najlepsze miejsce w Polsce. Znajdziemy tu m.in. słynne potrawy z gęsich pipek, czyli potrawkę z duszonych gęsich żołądków, sporządzoną wg przepisów tradycyjnej kuchni galicyjskiej. Swój rodowód w kuchni żydowskiej mają takie potrawy jak gefilte fisz z migdałami i cynamonem, czulent z jajkami, żydowski cymes czy wypiekana na miejscu chałka. Przysmaki są dostępne w klimatycznie urządzonych wnętrzach przy akompaniamencie tradycyjnej muzyki. Obiad w restauracji żydowskiej to niezwykła przygoda, a restauratorzy robią wszystko, by ocalić spuściznę swoich przodków przed zapomnieniem.
Krakowskie kawiarnie i cukiernie
Turyści, którzy mieli już okazję poznać tutejsze zwyczaje wiedzą, że po sutym posiłku na Kazimierzu należy wrócić na coś słodkiego – kieliszeczek owocowej nalewki lub kawałek ciasta - w okolice Rynku. Tutaj rozlokowały się najlepsze kawiarnie i cukiernie, a wiele z nich ma przebogatą historię. Można podążać tropem słynnych bywalców krakowskich kawiarni, raczyć się kieliszkiem wiśniówki i wczuć w atmosferę Krakowa.
Gastronomia w Krakowie nikogo nie pozostawi głodnym czy spragnionym, a amatorzy słodkości znajdą coś wyjątkowego. Wystarczy wstąpić do cukierni i zapytać o tort Pischinger z wafli przełożonych słodkim kremem, tort Sachera z dużą ilością czekolady lub sernik krakowski „z kratką”. Galicja znana jest z wytrawnych precli, ale również ze strudli (ciasto zawijane ze słodkim nadzieniem), a w Krakowie najbardziej popularny to ten przygotowany z jabłkami i rodzynkami.
Niepowtarzalna atmosfera i pyszne jedzenie
Gastronomia w Krakowie ma tak różnorodne menu, że nie ruszając się z miejsca, doświadczymy podróży po różnych zakątkach świata. Wiele krakowskich restauracji z powodzeniem mogłoby funkcjonować pod dowolnym adresem w europejskim mieście. Obok wykwintnej kuchni, nagradzanej i wyróżnianej w branży, swoje lokale prowadzą tu zapaleńcy, którzy eksperymentują ze smakami i gustami gości. To, co łączy lokale gastronomiczne w Krakowie to jedyna w swoim rodzaju atmosfera. Każdy zostanie ugoszczony i potraktowany jak członek rodziny!