Ciekawe propozycje dań z patelni grillowej.

Kulinaria

24-05-2020

Dania z patelni grillowej są bardzo smaczne. To doskonała alternatywa do potraw przyrządzanych na klasycznym ruszczcie, zwłaszcza w sytuacji, kiedy pogoda nie zachęca do wyjścia na zewnątrz.

Kotlety mielone.

Do przyrządzania kotletów mielonych z patelni grillowej potrzebne nam będą takie składniki jak: 1 kg mięsa mielonego, bułka, 2 jajka oraz przyprawy do smaku (sól, pieprz, ulubione zioła). Aby danie to było przygotowane w sposób prawidłowy patelnie grillową należy regularnie używać już od jakiegoś czasu (najlepiej, co najmniej 2-3 miesiące). Chodzi o to, aby taka patelnia została odpowiednio wygrzana, wówczas w pełni będzie można wykorzystać wszystkie jej możliwości. Sposób przygotowania kotletów jest bardzo prosty wystarczy, bowiem wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie uformować z nich kotleciki. Bułkę dobrze jest namoczyć wcześniej w mleku, a przed dodaniem należy ją odcisnąć i rozdrobnić. Jeżeli kotleciki są za rzadkie warto dodać kilka łyżek bułki tartej. Na koniec wystarczy usmażyć kotlety na patelni posmarowanej olejem. Pamiętajmy, że smażymy po kilka minut z każdej strony, kontrolując stopień zarumienienia.

Warzywa z patelni grillowej.

Patelnia grillowa świetnie sprawdza się także w przypadku warzyw. Aby przygotować grillowane warzywa warto skorzystać z następującego przepisu: 1 cukinie, 1 bakłażan i 2 czerwone papryki. Warzywa kroimy w plastry lub grubsze plasterki, skrapiamy oliwą, dodajemy ulubione przyprawy, a następnie grillujemy przez kilkanaście minut. Po przygotowaniu warto posypać je natka pietruszki lub parmezanem.

Ciekawe propozycje dań z patelni grillowej.

Quesadilla z grillowanym kurczakiem i warzywami.

Przygotowując tego typu danie należy pamiętać o tym, że cukier na patelni grillowej szybko się krystalizuje, dlatego unikajmy go w marynacie do mięsa. Składniki potrzebne do przygotowania idealnej quesadilli to: 4 tortille, zamarynowana pierś z kurczaka, salsa pomidorowa, zielona papryka, oraz starty ser mozzarella. Przygotowania zaczynamy od pokrojenia piersi i równomiernego ugrillowania jej na patelni. Na tortille posmarowaną salsą układamy paprykę, ser i kurczaka, a następnie przykrywamy drugą tortillą i w ostrożny sposób przekładamy na patelnie. Smażymy z obu stron i gotowe wystarczy już tylko pokroić na trójkąty i zjeść.