Jakie tajemnice skrywa ciasto drożdżowe?

Kulinaria

27-07-2020

W przypadku wielu rodzajów ciasta najdłuższym etapem przygotowywania jest pieczenie. Typem ciasta, które wymaga więcej czasu na etapie przygotowania, jest ciasto drożdżowe. Drożdże, będące bazą tego ciasta, potrzebują odpowiednich warunków, aby spełnić zadowolenie smakoszy.

Podstawowe składniki ciasta drożdżowego i ich przygotowanie

Przygotowanie się do robienia ciasta drożdżowego nie stanowi większego problemu. Zazwyczaj potrzebne są tylko mąka, jajka, tłuszcz, cukier, mleko i oczywiście drożdże. Wskazane jest to, aby wszystkie składniki miały przynajmniej temperaturę pokojową, a w przypadku mleka – nawet powinny zostać nieco podgrzane.

Jakie tajemnice skrywa ciasto drożdżowe?

Przygotowanie ciasta drożdżowego - porady

Istnieje kilka podstawowych zasad, które umożliwią lepsze przygotowanie ciasta drożdżowego:

  • Warto przesiać mąkę przez sito;
  • Ciasto najlepiej jest wyrabiać ręcznie tak długo, aż zacznie odrywać się od ręki. W trakcie wyrabiania do ciasta wtłaczane jest powietrze, co pomaga mu rosnąć;
  • Odłożone do wyrośnięcia ciasto należy przykryć ściereczką, aby nie było przeciągów. Idealną temperaturą będzie taka z przedziału 20-30 stopni Celsjusza.
  • Chcąc, aby ciasto lepiej rosło, najlepiej do mąki dodawać po kolei z drożdże z mlekiem, jaja i masło.
  • Dobrze wyrośnięte ciasto podwaja swoją objętość, a po tym czasie należy je wyrobić do formy, którą zakłada przepis;
  • Przed pieczeniem warto ciasto drożdżowe posmarować rozmąconym jajkiem. Można też posypać je kruszonką, co zdecydowanie nada wypiekowi smaku.
  • Optymalną temperaturą do pieczenia jest 200-220 stopni. Jeśli ustawi się za wysoką temperaturę, zrobi się na wierzchu skorupa i ciasto nie wyrośnie. Z kolei zbyt niska temperatura umożliwi ciastu zbytnie wyrośnięcie i „ucieczkę” z ciasta.
  • Dopiero po kilku minutach od upieczenia można wyjąć ciasto z formy i odstawić je do wystygnięcia.

Co do ciasta?

Ciasto drożdżowe można upiec samo, z kruszonką, ale i można dodać pełen zestaw dodatków. Mogą to być powidła, masa makowa, serowa lub owoce – zarówno świeże, jak i suszone. Z tego ciasta wyjdą nie tylko doskonałe placki i babki, ale również rogaliki oraz bułeczki.

Podobne artykuły