Sushi to idealna opcja na lunch służbowy, imprezę lub bankiet. Sycąca, aromatyczna i zdrowa przekąska cieszy się dużą popularnością w różnych zakątkach świata. Sprawdź, jak ją jeść.
Popularne rodzaje sushi
Technicznie rzecz biorąc, sashimi nie jest sushi, ale nadal tak się go klasyfikuje. Sushi to ryba podawana z kulką ryżu, która może zawierać różne składniki. Natomiast sashimi to tylko surowa ryba. Kroi się ją w długie, prostokątne plasterki. Przeważnie podaje się ją z sosem imbirowym i imbirem.
Nigiri składa się z kulek ryżu, doprawionych octem ryżowym i zwieńczonych kawałkiem surowej ryby. Zazwyczaj podaje się ją w dwóch kawałkach. Można ją jeść gołymi rękami.
Chirashi jest proste i łatwe do wykonania. W Japonii do tego dania używa się różnych dodatków i zależy to od regionu, w którym się go podaje. Składa się z ryżu, doprawionego octem ryżowym, surowej ryby i dodatków.
Maki to rolowane kawałki sushi, tradycyjnie przyrządzane z arkusza nori (wodorostów), owiniętego warstwą warzyw, ryżu i ryby. Sushi zwija się w specjalną matę bambusową, a następnie kroi na 6-8 kawałków.
Nowoczesny mobilny sushi bar proponuje California roll (maki sushi kalifornijskie). Składają się z zewnętrznej warstwy ryżu i wewnętrznej warstwy nori (wodorostów). Przeważnie dodaje się do nich awokado, ogórka, kraba, ikrę ryb.
Można jeść palcami
Sushi można jeść palcami lub pałeczkami. Dlatego jeszcze nie opanowałeś sztuki jedzenia pałeczkami, naprawdę nie musisz się martwić! Nie używaj natomiast noża i widelca. Pamiętaj też, by nigdy nie pocierać o siebie pałeczek, ponieważ może to być postrzegane jako poważny brak szacunku dla szefa kuchni. Unikaj również dźgania jedzenia jedną pałeczką. Lepiej po prostu podnieść go palcami.
Poznaj przyprawy
Sos sojowy to najpopularniejsza przyprawa do sushi. Doprawiając sushi sosem, unikaj nadmiernego namaczania kawałków. Ma uzupełniać smak potrawy, a nie przytłaczać i zabijać smak.
Imbir pozwala oczyścić podniebienie. Dzięki temu możesz się delektować każdym rodzajem sushi. Kolejną popularną przyprawą jest wasabi. Weź go na pałeczkę i nałóż niewielką ilość na rybę. Nie mieszaj go z sosem sojowym. W przeciwnym razie pozbędziesz się przyjemnego aromatu wasabi. Zastanawiasz się, jakie dodatki wybrać? Możesz zamówić miso, tempurę, edamame i sałatkę z wodorostów.
Dlaczego warto jeść sushi?
Omega-3 chronią Twoje serce i wzmocnią mózg. Z kolei witamina D nazywana jest witaminą słońca. Poprawia nastrój i dodaje energii. Zamawiając catering na imprezę firmową, wybierz rollsy z tuńczykiem i łososiem. Sushi przygotowywane jest ze świeżych składników, takich jak ogórek, awokado i wodorosty. Szczególnie wodorosty zawierają mnóstwo witamin i minerałów.
Wasabi i imbir są pełne przeciwutleniaczy i składników odżywczych, dzięki czemu wzmocnią układ odpornościowy. Kiedy używasz pałeczek, zwykle jesz wolniej. W ten sposób dajesz odpocząć układowi trawiennemu. Zatrudniając profesjonalną firmę cateringową, możesz mieć pewność, że serwowane dania wyróżniają się wysoką jakością.