Co warto wiedzieć na temat wina?

Lifestyle

13-09-2021

Smakowanie wina to niezwykła sztuka. Jest to bardzo wymagający trunek, co wynika z jego złożoności. Uważa się, że bogaty bukiet są w stanie docenić jedynie prawdziwi koneserzy wina. Mimo to nie trzeba posiadać tytułu sommeliera, by być w stanie wybrać dobre wino. Jak wiadomo rodzajów wina jest bardzo dużo, ale swobodnie można się poruszać po najbardziej podstawowych rodzajach tego trunku. Poznanie ogólnych zasad pozwoli na taki wybór butelki, który sprosta oczekiwaniom degustatora. Jak zatem prawidłowo dobierać wino pod własne preferencje smakowe?

Białe versus czerwone i różowe wina

Na rynku dostępne są wina czerwone, białe i różowe. Ich koloryt będzie zależał od szczepu winogron. Wina czerwone podaje się zazwyczaj do cięższych potraw. Należy je podawać w temperaturze pokojowej, choć najlepiej, by wynosiła od 16 do 18 stopni Celsjusza. Z kolei wino białe trzeba podawać schłodzone, gdyż jest znacznie lżejsze, orzeźwiające i kwaskowate w porównaniu z winem czerwonym. Podobnie postępuje się w przypadku serwowania win różowych.

Podział win ze względu na zawartość cukru

Wina dzieli się również pod kątem zawartości cukru. Mówi się tutaj o winach wytrawnych, półwytrawnych, półsłodkich oraz słodkich. Miano to zależy kraju pochodzenia, zawartości alkoholu, poziomu pektyn oraz indywidualnych ocen. W każdym rodzaju występują odgórnie przydzielone gramatury cukru użytej na litr wina. Są one dość duże, więc łatwo jest do wyczuć w czasie degustacji.

Co warto wiedzieć na temat wina?

Inne podziały win

Występuje także podział win ze względu na zawartość alkoholu. Spotyka się wina słabe, posiadające mniej niż 10 procent etanolu. Wina mocniejsze to te, znajdujące się w przedziale od 10 do 14%. Wina o wyższej mocy są dodatkowo wzmacniane. Spotyka się również klasyfikacje win ze względu na ich przeznaczenie, a więc mamy wina stołowe, regionalne oraz jakościowe.

Najbardziej znane odmiany wina

Jedną z często spotykanych odmian jest wino Cabernet Sauvignon koloru czerwonego, pochodzące z Bordeaux, jednak wytwarzane jest także w innych regionach świata ze względu na brak specyficznych warunków glebowych. Doskonale nadaje się do dań z jagnięciną, dziczyzną czy królikiem. Inna popularna odmiana to Merlot, który dojrzewa znacznie szybciej niż cabernet i nie jest narażony na zmieniające się jesienne warunki. To wina z nutami śliwek, jeżyn czy jagód, pasują do wielu różnych potraw, zwłaszcza mięsnych. Shiraz to wino o czerwonej i głębokiej barwie. Charakteryzuje się pieprznymi nutami. W zależności od położenia wyczuwalna jest czarna porzeczka, czekolada, anyż, a nawet i mięta. Pinot Noir stosowane jest do wytwarzania win czerwonych i szampanów. Powstaje głównie w Burgundii. To najtrudniejszy gatunek, ponieważ bardzo źle znosi różnice temperaturowe. W jego smaku przeważają nuty owocowe. Nadaje się do makaronów czy tłustych ryb. Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling to także znane odmiany wina.

By zgłębić lepiej tę tematykę warto poświęcić czas na blog o winie, który jest doskonałym źródłem specjalistycznej wiedzy dotyczącej tego trunku.

Podobne artykuły