Oliwa z oliwek - smakuje, leczy i pielęgnuje

Zdrowie

23-10-2020

Dobroczynne właściwości oliwy z oliwek znane były już setki lat temu, nie dziwi więc fakt, że używa się jej z powodzeniem do dziś. Swoje zastosowanie oliwa znalazła nie tylko w kuchni, ale także w zabiegach kosmetycznych oraz profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości.

Kilka kropel oliwy dla urody

Oliwa świetnie sprawdza się jako dodatek do wszelkiego rodzaju balsamów i kremów do ciała. Dzięki dodaniu kilku kropel do produktu nawilżającego, zapobiegniemy nadmiernemu odparowywaniu wody z naskórka. Oliwę można także wykorzystać do zabiegu olejowania włosów. Taki rodzaj pielęgnacji pomoże w łagodzeniu świądu skóry głowy, przy okazji zabezpieczy też skalp przed podrażnieniami wywołanymi przez silne detergenty zawarte w szamponach. Olejowanie włosów oliwą pomoże, zwłaszcza włosom poddawanym farbowaniu i narażonym na częste zabiegi fryzjerskie z użyciem suszarki lub prostownicy, odzyskać ich elastyczność i pełnię blasku. Wiele cennych wskazówek dotyczących pielęgnacji włosów, można odnaleźć również na nordmedica.pl

Oliwa do dressingów i jako baza w kuchni wegetariańskiej

Oliwa z oliwek - smakuje, leczy i pielęgnuje

Dobrym pomysłem jest stosowanie oliwy z oliwek podczas gotowania czy smażenia. Oliwa będzie także doskonałą bazą do dressingów sałatkowych, ponieważ jej charakterystyczny zapach i smak idealnie dopełniają zioła takie jak oregano, tymianek czy rozmaryn. Warto także nieco urozmaicić doznania naszym kubkom smakowym, wymieniając w przepisach masło na oliwę i dodając odrobiny czosnku. Na portalu nordmedica.pl można odnaleźć przepis na wyborną zapiekankę pasterską, która świetnie będzie smakować również po wzbogaceniu ją o oliwkowe nuty.

Oliwa na zdrowie!

Oliwa z oliwek, podobnie jak orzechy makadamia (o ich właściwościach znajdziemy obszerny artykuł na nordmedica.pl), zawiera nienascycone kwasy tłuszczowe , które usprawniają usuwanie toksyn z organizmu i stymulują procesy metaboliczne. Ponadto, oliwa może być wsparciem dla serca i układu krążenia, poprzez stabilizację poziomu cholesterolu i osłabienie czynników zakrzepogennych., a to za sprawą wysokiej zawartości witaminy K. Bogactwo witaminy E z kolei, spowalnia procesy starzenia się komórek.